Bygglov – när behövs det?
När behövs bygg- eller marklov?
De flesta känner nog till att man ofta behöver ett bygglov när man bygger en ny byggnad, bygger till eller göra andra avsevärda ändringar. Men det är inte alls lika vanligt att man vet när exakt bygglovet krävs och när det inte gör det. Det är därför vi har skapat denna sida, där vi går in i detalj om bygg- och marklov för de sorters arbeten som vi ofta utför åt våra kunder.
Först och främst är det viktigt att veta att man som byggherre bär ansvaret över de legala krav som ställs på det man bygger eller låter någon annan bygga. Det betyder att det är i kundens intresse att ta reda på information om bygglovet och se till att man uppfyller gällande krav. Vi på Svensk Miljöservice hjälper dock gärna till med att ta reda på relevant information och hänvisa er till de myndigheter som ni behöver kontakta, för att underlätta processen.
Vare sig det gäller bygglov, marklov eller rivningslov så är det kommunen som bestämmer om det krävs eller inte. Det finns dock generella krav och råd som gäller inom alla kommuner och som är bra att känna till. Vissa sorters arbeten, som uppfyller specifika krav, behöver nämligen aldrig bygglov. Det är bra att känna till eftersom bygglov kostar pengar och tar tid att utfärda.
Altanbygge
När man bygger en altan är det väldigt viktigt att vara medveten om huruvida man behöver bygglov eller inte. Som beställare av altanbygge räknas man som byggherre och bär därför ansvaret för att altanen ska uppfylla gällande krav.
Det finns många lagar och regler att hålla koll på, men kort sammanfattat handlar bygglovsfrågan för altaner till största del om altanens mått och placering. Följande krav gäller generellt enligt Boverket för att man ska få bygga en altan utan bygglov:
- Altanen byggs inom 3,6 meter från huset.
- Altanen är inte högre än 1,8 meter från marknivån.
- Altanens ytterkant är minst 4,5 meter bort från tomtgränsen (den kan dock vara närmare än 4,5 meter om du har fått grannens godkännande).
Kraven gäller för en- eller tvåbostadshus utanför områden med byggnader som anses vara särskilt värdefulla ur historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv.
Om din tilltänkta altan uppfyller kraven så behöver du inte inhämta något bygglov från kommunen. Om något av kraven inte är uppfyllt eller om bostadsområdet/byggnaden är av särskilt värde så behöver du alltid vända dig till din kommun för att ta reda på om det krävs bygglov, anmälan eller inget alls.
Vi rekommenderar att reda ut bygglovsfrågan tidigt i planeringsprocessen, för att undvika väntetid eller hinder när altanen ska byggas. Känner du dig osäker på hur du ska göra med bygglovet? Kontakta oss på Svensk Miljöservice, så hjälper vi dig med rådgivning!
Våra tjänster
Vi arbetar med bygg, trädgård och miljöservice för privatpersoner, företag, BRF och kommuner.
Vi uttför trädgårdsarbete i Stockholm och i hela Sverige.
Vår kontor finns i Stockholm: Tyresö och Haninge samt i Värmland: Filipstad.
Kontakta oss för en kostnadsfri offert.
HUSHÅLTJÄNSTER:
Kontakta oss
Lindalsvägen 57
135 50 Tyresö
Kundtjänst: 08-559 22 973
Ekonomi: 070-775 07 60
E-post: kontakt@svenskmiljoservice.se
TELEFONTIDER
Mån-Fre: 9:00-18:00
KONTOR Öppettider
Mån-Fre: 10:00-18:00